پرچ در واقع دستگاهی برای اتصال صفحات فلزی و غیر فلزی به یکدیگر می باشد. کاربرد دستگاه پرچ کاری در کارگاه ها و کارخانه های صنعتی متنوع، بسیار گسترده بوده و پیوست هایی با حداکثر استحکام ایجاد می کند. دستگاه پرچ کاری به ابزار پرچ کن نیز معروف بوده و با میخ های به خصوصی صفحات را به یکدیگر متصل می کند. میخ های این دستگاه نیز دارای انواع گوناگونی هستند.
کاربرد انواع پرچ کن
در راستای دانستن کاربرد دستگاه پرچ کاری بهتر است با انواع و مدل های مختلف آن نیز آشنا شویم. هر کدام از مواردی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم عملکرد متفاوتی داشته و احتمالا در برخی زمینه ها تفاوتی های کاربردی با یکدیگر دارند.
کاربرد پرچ کن دستی
دستگاه های پرچ کن دستی به انبر دستی نیز معروف می باشند. این انبرها علی رغم هزینه پایین و مقرون به صرفه، بدنه ای مقاوم و با دوام دارند. کاربرد دستگاه پرچ کاری دستی یا انبری بسیار گسترده می باشد اما برای کارخانه ها یا کارگاه های صنعتی یا نیمه صنعتی که پرچ کن یکی از ابزارهای اولیه آنها است آنچنان مناسب نیست چرا که سرعت کار را کاهش می دهد.
پرچ کن انبری بیشتر در مصارف خانگی یا تعمیرات مورد استفاده قرار می گیرد، با این حال استحکام اتصالاتی که با پرچ انبری انجام می شود کاملا ایده آل می باشد.

دستگاه پرچ کاری دو دسته ای
انبرهای دو دسته ای از خانواده پرچ کن های دستی بوده و تنها قدرت بیشتری نسبت به آنها دارند. کاربرد دستگاه پرچ کاری دو دسته در اتصال صفحات آلومینیومی، مسی، فولادی و … نیز گسترده بوده و نیروی بیشتری در مقایسه با مدل انبری دارد. یکی از دلایل قدرت زیاد آن دسته های بلندتر است که انرژی بیشتری به انتها منتقل می کنند.
در صورتی که زمینه استفاده از این ابزار برای شما به گونه ای است که حمل و نقل آن باید برایتان آسان و در عین حال قدرت آن زیاد باشد مدل دو دسته ای انتخاب خوبی خواهد بود.
دستگاه پرچ آکاردئونی
دستگاه پرچ آکاردئونی در اندازه های گوناگونی تولید می شود. این پرچ کن در مقایسه با دیگر مدل ها به شکل متفاوتی باز و بسته شده و استفاده یک دستی از آن بسیار آسان است. برای قرار دادن میخ پرچ، باید آن را باز و برای پرچ کردن صفحات فلزی آن را ببندید.

کاربرد دستگاه پرچ کاری بادی
کاربرد دستگاه پرچ کاری بادی در صنایع گوناگون به دلیل سرعت بالایی که دارد بسیار گسترده است. در کارگاه هایی که از دستگاه پرچ کن به مراتب استفاده می شود این مدل پرچ انتخاب ایده آلی می باشد.
این دستگاه به دلیل قدرت و سرعت بالا در صنایعی اعم از خودروسازی، کشتیرانی، هواپیمایی و …. بسیار پرکاربرد می باشد. علاوه بر این پرچ بادی برای کارهای ظریف و حساسی که در صنایعی مانند خودروسازی انجام می شود بسیار مناسب است.
کارایی پرچ کن های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک (بادی)
عموما ابزارهایی که در امور صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند باید بهترین عملکرد، سرعت و قدرت را داشته باشند. این ویژگی ها طبیعتا در وسایل اتوماتیک یافت می شوند. در نتیجه با توجه به کاربرد دستگاه پرچ کاری که باید اتصالات را ظریف و در عین حال مستحکم انجام دهد، مدل هایی با عملکرد اتوماتیک بیشتر توصیه می شوند.
لازم به ذکر است که دستگاه های پرچ کن اتوماتیک مدل های تکامل یافته پرچ های بادی می باشند. بادی های نیمه اتوماتیک نیز بعد از تمام اتوها بالاترین سرعت را دارند.
کاربرد پرچ کن شارژی
دستگاه یا ابزار پرچ کاری شارژِی کاملا مانند انواع بادی عمل می کند، با این تفاوت که برای دریافت انرژی نیازی به کابل نداشته و باتری کار می کند. کاربرد دستگاه پرچ کاری شارژی بسیار گسترده تر بوده و محبوبیت بیشتری نیز دارد چرا که علاوه بر سرعت بالا، قابلیت حمل و قدرتمند بودن، لرزش کمی داشته و برای ظریف کاری ها بهترین انتخاب است.

نتیجه گیری
دستگاه پرچ کاری وسیله ای برای اتصال صفحات فلزی می باشد که به صورت دستی و اتوماتیک یافت می شود. این ابزار که مدل های مختلفی را شامل می شود ورقه های فلزی، آلومینیومی، مسی و … را با میخ پرچ به یکدیگر با نیروی دست یا قدرت برق به یکدیگر متصل می کند.
سوالات متداول کاربرد دستگاه پرچ کاری
- نازل های دستگاه پرچ آکاردئونی در چه اندازه هایی می باشند؟
این نازل ها در اندازه های 2.44 تا 2.6 میلی متر ساخته می شوند. - پرچ کردن می تواند پیوست هایی به محکمی اتصالات حاصل از جوشکاری ایجاد کند؟
بله دقیقا پرچ جایگزین جوشکاری می باشد، زمانی که ظریف کاری در اولویت بوده و امکان جوشکاری فراهم نباشد. - این دستگاه تنها فلزات را به یکدیگر متصل می کند؟
خیر برای اتصال انواع پلاستیک و چوب پلاست ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. همین امر موجب گستردگی کاربرد آن شده است.