همه چیز در مورد پرچ کاری
شاید برای شما این سوال به وجود بیاید که پرچ کاری چیست؟ پرچ کاری یک عملکرد متدوال برای وصل کردن قطعات می باشد که در ادامه این مقاله به توضیح مختصری درباره اینکه پرچ کاری چیست می پردازیم.
در ابتدا، حفره هایی در بخش های مد نظر با انواع شیوه های زیر فشار به وجود می آید. برای قطعات کوچک، فرآیند پرچ را می توان به شکل دستی انجام داد. برای عملکردهای دیگر و صنعتی، پرچ کردن با کمک گیری از ماشین هایی مثل چکش پنوماتیک صورت می گیرد.
پرچ کردن قطعات نازک نسبت به صفحات ضخیم راحت تر است. پس از گذاشتن پرچ در قسمت مد نظر، با کوبیدن یا شکستن آن، دم (ساقه) تغییر حالت و شکل می دهد که موجب پهن شدن پرچ گشته و به طور معمول ساقه آن به اندازه یک و نیم برابر قطر اصلی منبسط می شود.
نحوه پرچ کاری چگونه است؟
به کارگیری از میخهای پرچ در انواع متعدد آن شیوه سریع و موثری در تشکیل یک اتصال دائم و عملیات پرچ کاری میان دو جسم فلزی، چوبی و… است. که بدون ابزار خاص نمیتوان این فرآیند پرچ کاری را انجام داد.
یکی از متدوال ترین روش های نحوه پرچ کاری استفاده از ابزار پرچ انبری جهت انجام فرآیند پرچ کاری است.
جهت انجام عمل پرچ کاری به کمک این ابزار پرچ کن، میخ پرچ بایستی در درون قسمت پستانکی خود جای گرفته و در ادامه میخ پرچ با فشار دادن دستگاه در داخل سوراخ مد نظر قرار گرفته باشد؛ با این شیوه در آخر دو سطح به یکدیگر متصل خواهند گشت.
توجه داشته باشید در عملیات نحوه پرچ کاری مهمترین نکته ای که بایستی آن را در نظر داشته باشید، شعاع پستانک دستگاه پرچ کن میباشد! این اندازه بایستی به نحوی باشد که میخ پرچ مد نظر در درون پرچ کن قرار گیرد و همچنین از داخل پرچ کن خارج نگردد.

پرچ در فرآیند پرچ کاری چیست؟
پرچ یک وصل کننده مکانیکی می باشد که برای اتصال چند ورقه به همدیگر مورد استفاده قرار می گیرد. این فرآیند برای انواع ورقه ها و صفحات کاربردی است.
جنس پرچ اغلب از فولاد کم کربن، آلومینیوم، مس ساخته می شود که بستگی به وزن و محیط مد نظر دارد. پرچ از یک شافت استوانه ای که از یک سر برخوردار می باشد تشکیل شده است و مناسب بست های غیر قابل جداسازی می باشد.
پرچ های بزرگ امکان اتصال قطعات فلزی را به هم ممکن می کنند؛ اما پرچ های کوچک تر فقط برای وصل شدن صفحات کاغذی، چوبی و ورقه های نازک فلزی مطلوب می باشند.
پرچ ها اضافه بر تحمل بارهای برشی عمود بر محور، قادر به تحمل بارهای کششی موازی با محور هم دارند؛ اگرچه پیچ و مهره ها برای این منظور نیز، کارکرد بالاتری دارند.

بررسی کاربردهای فرآیند پرچ کاری
از کاربردهای میخ پرچ در عملیات پرچ کاری می توان به عوامل زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- امکان اتصال ورقه های فلزی نورد شده
- مورد استفاده در اتصالات آلومینیومی در صنعت هواپیما سازی
- کاربردی در ساخت بدنه ی اتوبوس ها و واگن های برقی
- قابل استفاده در فلزاتی که جوش پذیری ضعیفی دارند
- مناسب در آسترهای اصطکاک آزبست و مواد ناهمگن مثل فولاد
- کاربردی در اتصالات جوش داده شده ای که دارای قابلیت میرایی ارتعاش ضعیف می باشند
- کمک به ساخت پل فلزی، جرثقیل، دیگ بخار و مخازن تحت فشار و…
نحوه عمل پرچ کاری
بعد از اینکه دو نکات بالا را رعایت کردید، برای انجام دادن عمل پرچ باید چند نکات را رعایت کنید. اولین نکته ای که باید رعایت کنید پستانک ابزار پرچ کن می باشد. پستانک پرچ کن باید متناسب با قطر میخ پرچ باشد. بنابراین پیشنهاد می شود که از همان پستانک های استانداردی که بر روی بدنه پرچ کن وجود دارد استفاده کنید.
دومین موردی که بهتر است رعایت کنید این است که ابزار پرچ کن را عمود بر قطعه کار باشد و پستانک را به قطعه کار بچسبانید.در آخر اگر در حین عمل پرچ دچار مشکلی شدید با تنظیم کردن دستگاه پرچ و سر پستانک مناسب، مشکل را بر طرف کنید.

نکات مهم انتخاب پرچ کاری
پرچ ها برای وصل کردن قطعات به یک دیگر بسیار عالی هستند و دائمی هستند. همچنین پرچ ها مقاومت و استحکامت بالایی در مقابل ضربات دارند. به خاطر همین دلایل و ویژگی هایش است که در صنایع مختلف مانند خودروسازی، کشاورزی، هوا فضا و … نقش بسیار مهمی دارد. حال ما به شما 5 روش عالی برای انتخاب پرچ مناسب را به شما معرفی می کنیم و امیدوار هستیم که این 5 روش در انتخاب پرچ شما کمک خوبی داشته باشد. این 5 روش به صورت زیر است:
- اندازه قطعات و محدوده گیر کردن پرچ
- اندازه سوراخ یکی از روش های انتخاب پرچ مناسب
- جنس بدنه قطعه و پرچ
- فلنج پرچ
- قدرت و استحکامت پرچ و قطعه کار
مزایای پرچ کاری چیست؟
پرچ کردن مزایای زیادی را به نسبت سایر شیوه های اتصالات برخوردار می باشد. برخی از این مزیت ها به صورت زیر نیز می باشند:
- عملیات پرچ کاری یک روش مقرون به صرفه می باشد.
- از پرچ کاری در اتصالات فلزات آهنی و غیر آهنی مثل آلومینیوم و مس و در اتصالات مواد غیرفلزی مثل: چوب، پلاستیک، ورق آزبست و… بسیار استفاده می شود.
- یکی از مزیت های اساسی پرچ کاری، وصل کردن قطعات غیر هم جنس به یکدیگر می باشد. مانند: اتصال یک صفحه آلومینیومی به صفحه مسی.
- قابلیت اتصال بدون توجه به موقعیت قرارگیری قطعات به صورت (عمودی، سربار و …)
- پرچ کاری بسیار با محیط زیست سازگار می باشد. چراکه برعکس فرآیند جوشکاری، دود یا گاز تولید نمی کند.
- مفاصل پرچ شده نسبت به دیگر شیوه ها در مواردی که مفصل زیر فشار و ارتعاش بیشتر از حد قرار می گیرد، هستند.
- عملیات پرچ کاری از مقاومت برشی و خستگی زیادی برخوردار می باشد.
- پرچ های آلومینیومی سبک تر از پیچ و مهره ها هستند. آن ها همینطور استقامت زیادی در مقابل خوردگی مواد شیمیایی دارند.
- از آنجا که در عملکرد اتصال، ذوب فلز و گرمایش و سرمایش وجود ندارد، اثرات حرارتی بر روی اتصالات پرچ شده کمترین حد است. درنتیجه به پوشش های محافظ مواد، هیچ نوع صدمه ای وارد نمی گردد.
- بررسی کیفیت اتصال پرچ شده راحت تر از بررسی جوش است.
- جدا کردن مفصل پرچ شده در مقایسه با اتصال جوش داده شده صدمه پایینتری به وجود می آورد.

معایب پرچکاری
با توجه به مزایای بسیار و کاربردی عملیات پرچ کاری، این فرآیند همینطور هم دارای برخی از معایب کمی می باشند که عبارتند از:
- شکست برشی
- خرد شدن صفحات
- شکست برشی در حاشیه صفحات
- پاره شدن صفحه در حاشیه
محدودیت های پرچ کاری چیست؟
فرآیند پرچ کاری اضافه بر مزیت هایی که نسبت به سایر شیوه های اتصال دارد، احتمال دارد محدودیت هایی را بسته به شرایط موجود به وجود بیاورد. بعضی از این محدودیت ها به صورت زیر می باشد:
- زمان پرچ کاری در مقایسه با جوشکاری بالاتر است. چرا که احتیاج به عملکردهای اضافی مثل تعیین کردن محل حفره ها می باشد.
- هزینه انجام عملیات پرچ کاری بالا است.
- حفره های ایجاد شده احتمال دارد که سطح مقطع صفحه را ضعیف کنند.
- به علت داشتن صفحات تسمه ای و پرچ، وزن بیشتری در مقایسه با اتصالات جوش شده دارد.
- اتصالات پیچ خورده، سنگین تر از جوشکاری و لحیم کاری هستند.
- برآمدگی پرچ بر ظاهر ورق ها اثر می گذارد.
- پرچ ها به صورت کلی یک اتصال محکم به وجود نمی آورند مگر اینکه از پرچ داغ استفاده شود.
- عملیات پرچ پر سر و صداتر از عملیات جوشکاری می باشد.
بررسی محدودیت های پرچ کاری
فاصله حفره های پرچ
فاصله حفره های پرچ باید با دقت به مشخصات کار باشند. فاصله از لبه فلز تا وسط خط پرچ، باید دست کم دو برابر قطر آن باشد و از پاره شدن پرچ جلوگیری کند. کمترین فاصله میان پرچ ها باید سه برابر قطر پرچ باشد و فاصله میان آن ها نباید موجب کمانش ورقه ها گردد.
روش فاصله گذاری حفره های پرچ برای درزهای طولی با نحوه فاصله گذاری سوراخ های پرچ برای درزهای متقابل مختلف است. درصورتیکه شیوه های متعددی جهت تشکیل سوراخ های طولی وجود دارد؛
اما شیوه نوار فلزی عموما متدوال تر می باشد. این شیوه شامل به کارگیری از یک نوار باریک فلزی می باشد که در آن تعدادی حفره به صورت مساوی وجود دارند. نوار بر روی ورقه مد نظر گذاشته می شود و با حفره های نوار فلزی، روی ورقه ها نشانه گذاری صورت می گیرد.
دلایل استفاده از پرچ کاری
استفاده از پرچ کاری در برخی از صنایع و کاربردها، دارای دلایل و مزایای متعددی است. در ادامه، به شما چند دلیل مهم برای استفاده از پرچ کاری را در حدود 150 کلمه توضیح میدهم:
- اتصال قوی و محکم: یکی از دلایل اصلی استفاده از پرچ کاری، ایجاد اتصالات قوی و محکم است. با استفاده از پرچ، قطعات و مواد مختلف را با فشار بالا به هم متصل میکنید که باعث ایجاد اتصالات محکم و مقاوم در برابر لغزش و جدایی میشود.
- سرعت و کارایی: پرچ کاری یکی از روشهای سریع و کارآمد برای اتصال قطعات است. این روش نسبت به روشهای دیگر مانند جوشکاری یا پیچ و مهره زنی، زمان کمتری را برای اتمام کار نیاز دارد. این امر به شما امکان میدهد پروژههای خود را با سرعت و بهرهوری بیشتری انجام دهید.
- قابلیت تنظیم و قابلیت استفاده در شرایط مختلف: پرچ کاری امکان تنظیم فشار و عمق فشار دادن پرچ را به شما میدهد. این ویژگی به شما اجازه میدهد تا بسته به نوع مواد و نیازهای پروژه، اتصالات را با دقت و کنترل بیشتری انجام دهید. همچنین، پرچ کاری قابل استفاده در شرایط سخت و محدودی مانند فضاهای بسته و دسترسی محدود را دارا است.

پرچ کور چیست؟
یکی از مدل های پرچ کاری بدون شک پرچ کور است. در نظر داشته باشید زمانی از این مدل پرچ استفاده می شود که به قسمت و بخش های پشتی قطعات دسترسی خوبی نداشته باشید و یا به راحتی قابل مشاهده نباشد. در واقع می توان گفت از این مدل پرچ جهت اتصال مواد سخت و دشوار مانند ورق های فلزی و یا سایر قطعات استفاده می شود. به عنوان نمونه می توان گفت جهت نصب گلگیر ماشین در ساختمان ها از پرچ کور استفاده می شود. این نکته مهم را در نظر داشته باشید. که انتخاب پرچ ها بستگی به مواد و محیط مورد استفاده دارد.

معرفی انواع دستگاه پرچ کن
پرچ کنهای مختلفی با کارآیی متفاوت جهت عمل پرچ کاری در بازار وجود دارند که بر حسب میخ پرچ و نوع آن مورد استفاده قرار میگیرند.
سه نوع از رایجترین انواع انبر پرچ کن شامل دستگاه پرچ کن معمولی، پرچ کن آکاردئونی و پرچ کن دو دسته هستند که در ادامه به شرح مختصری در مورد آنها خواهیم پرداخت.

دستگاه پرچ کن انبر معمولی
این نوع پرچ کن را میتوان همان ابزار پرچ کن انبری به حساب آورد که در قسمت بالا کاملا در مورد نحوه پرچ کاری و پرچ کردن به کمک آن نیز توضیح دادهایم.

دستگاه ابر پرچ کن آکاردئونی
این مدل پرچ کن که در بازار موجود است جهت عمل اتصال احتیاج به درگیر کردن دو دست دارد. به این روش که از جای گرفتن سر پرچ بر روی سطوح مد نظر که لازم است به هم متصل شوند، در مراتب پشت هم قسمت فنری دسته انبر را تا اندازه ای که امکان دارد باز نمایید.
به عبارت ساده تر ساختار این دستگاه پرچ کن به صورتی است که تدوام تکرار حرکت باز شدن فنر باعث اتصال دو جسم به یکدیگر نیز میگردد.
دستگاه پرچ انبر دو دسته
اگر به دنبال یک پرچ کن با قدرت زیاد در این نوع اتصالها هستید، پیشنهاد ما به شما استفاده از این پرچ کن انبر دو دسته است. زیرا این پرچ کن به علت برخورداری از دو دسته نیروی بالاتری را در زمان پرچ کاری به میخ وارد میکند.

ویدئو پرچ کاری
سخن پایانی
ما همواره در این مقاله به بررسی و توضیح اینکه پرچ کاری چیست نیز پرداختیم و مزایا و معایب عملیات پرچ کاری را برای شما ذکر کردیم و شما همراهان گرامی با خواندن این مقاله با روش پرچ کاری نیز آشنا شده و برای کار خود نیز بهتر از این روش بهره می گیرید.
سوالات متدوال مقاله پرچ کاری چیست
- پرچ کاری چه میباشد ؟
پرچ کاری یک عملکرد متدوال برای وصل کردن قطعات می باشد. - پرچ چیست؟
پرچ یک وصل کننده مکانیکی می باشد که برای اتصال چند ورقه به همدیگر مورد استفاده قرار می گیرد. این فرآیند برای انواع ورقه ها و صفحات کاربردی است. - معایب پرچ کاری چیست؟
از معایب پرچ کاری میتوان به شکست برشی، خرد شدن صفحات، شکست برشی در حاشیه صفحات و پاره شدن صفحه در حاشیه اشاره کرد.
پرچ کاری چه مزایایی دارد؟
با سلام
در مقاله به طور کامل به مزایا و دلایل انجام پرچ کاری اشاره شده است.
سلام و عرض ادب
شما به جز پرچ و میخ پرچ و …، پرچ کن هم می فروشید و پرچ کاری جز خدماتتان هست؟
با سلام
بله پرچ کاری از جمله خدمات متحد پرچ است؛ لطفا جهت دریافت اطلاعات تکیمیل با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
برای پرچ کاری باید از چه تجهیزاتی استفاده کرد؟
با سلام
از مهمترین ابزار برای پرچ کاری دستگاه پرچ کن می باشد
منتهی شما می توانید مقاله “آموزش گام به گام پرچ کردن قطعات به همراه نکات کاربردی” را مطالعه بفرمایید تا به تمامی مواردی که می خواهید دست پیدا کنید.
قیمت دستگاه پرچ کاری چنده.؟
برای الطاع از قیمت ها باید تماس بگیرید.