کابل مفتول از یک هادی تک سیم و تک رشته ای تشکیل شده است که ضخامت بالایی دارد و میزان انعطاف آن به اندازه است که به کابل خشک نیز معروف می باشد. اما درصد انعطاف آن به قدری است که قابلیت خمش داشته باشد. در ضمن از ضخامت و استحکام بالایی برخوردار است. ویژگی های کابل مفتول استاندارد اولین اطلاعاتی هستند که پیش از خرید و استفاده از آن باید بدانید. تمام این ویژگی ها را در این مطلب ذکر می کنیم.
مفتول چیست؟
کابل مفتول در واقع انتقال دهنده جریان الکتریکی بوده و در ساختار آن مس و آلومینیوم به کار رفته است. این کابل نسبت به دیگر سیم ها یا کابل ها جریان برق را با قدرت و سرعت بیشتری انتقال می دهد.
ساختار کابل مفتول به گونه ای است که دارای روکش نهایی، پوشش میانی، روکش جدا کننده، زره فلزی، عایق و هادی می باشد. این کابل در سیم کشی های ساختمان، ایستگاه های توضیع برق، تابلوهای الکتریکی و … به کار می رود. کابل مفتول در تمام این موارد از دید و دسترس خارج بوده و این موضوع باعت شده است که عمر آن طولانی تر باشد.
انتخاب کابل مفتول
این کابل ها به دو صورت یافت می شوند، به این شکل که تنها در ضخامت و میزان انعطاف با یکدیگر فرق دارند. کابلی که ضخامت بیشتری دارد، از استحکام کمتری برخوردار است و بالعکس، کابلی که قطر کمتری دارد، از استحکام و عمر بیشتری برخوردار می باشد.
کابل مفتول، از نوع دفنی بوده و اندازه قطر یا استحکام آن از اهمیت بالایی برخوردار است. توصیه می شود کابلی را انتخاب نمایید که از قابلیت خمش کمتری برخوردار باشد، اینگونه کابلی با استحکام بالا انتخاب کرده اید.
بهتر است کابل مفتولی را انتخاب نمایید که از رشته های مس تشکیل شده باشد، چرا که مس نسبت به آلومینیوم، هادی بهتری بوده و همجنین از مقاومت بیشتری برخوردار است.
علاوه بر تمام ویژگی های کابل مفتول استاندارد مواردی هستند که باید برای انتخاب آنها در نظر بگیرید. برای مثال سطح مقطع و میزان جریان عبوری از آن، که استاندارد آنها رعایت نشده باشد خطراتی با خود به همراه دارد.
مزایای استفاده از مفتول نسبت به افشان
در مواردی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم، کابل افشان و کابل مفتول را با یکدیگر مقایسه خواهیم کرد.
- مقرون به صرفه تر از کابل افشان
- ساختار ساده تر و دوام بیشتر در شرایط سخت
- مقاومت بالا به دلیل تک رشته بودن
- مقاوم در برابر ساییدگی
- مقاومت در برابر شکستگی
معایب کابل مفتولی
در بیان ویژگی های کابل مفتول استاندارد باید ایراداتی که این کابل نسبت به افشان دارد را ذکر کنیم.
- تنها در اندازه های کوچک ساخته می شوند، در نتیجه در برخی صنایع کاربردی نمی باشند.
- برای مصارفی مورد استفاده قرار می گیرند که نیاز به خم شدن کابل نباشد.
- اثر پوستی بیشتر در کابل های مفتولی بیشتر بوده و به سرعت روکش آنها دچار شکستگی می شود.
کاربردهای کابل استاندارد
با توجه به ویژگی های کابل مفتول استاندارد که به آنها اشاره کردیم، باید به مصارف و کاربرد آنها نیز بپردازیم.
- بتن، آجر و دیگر مصالحی که در ساخت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.
- تابلوهای برق، کنترل سوئیچ، تجهیزات الکتریکی و … از دیگر مصارف کابل مفتولی می باشند.
- مصارف صنعتی نیز از این کابل ها که مزایای متعددی دارند بهره مند می شود.
تفاوت کابل مفتولی با کابل افشان
این دو کابل در میزان انعطاف پذیری، مقاومت در برابر خوردگی، نوع کاربری، هزینه و اختلاف مقاومت اهمی مواردی هستند که کابل افشان و مفتولی را از یکدیگر جدا می کنند.
نتیجه گیری
با سیم های مسی و آلومینیومی با روکش های بخصوص کابل های سبک و سنگین مفتولی ایجاد می شوند. این کابل با کابل های افشان تفاوت هایی دارند. کابل های مفتولی همان کابل هایی می باشند که در ساخت ساختمان، بردهای برقی، صنایع گوناگون و … مورد استفاده قرار می گیرند. کابل مفتولی استاندارد دارای مزایا و معایبی می باشد که که آن را از دیگر انواع کابل جدا کرده است.
برای مثال مقرون به صرفه تر می باشد، جریان برق را با سرعت و کیفیت بهتری عبور می دهد، با توجه به خشک و ضخیم بودن در برابر ساییدگی مقاوم است. این کابل تک رشته ای بوده و نوع مسی آن پر کاربرد تر و بهتر از آلومینیومی می باشد.
سوالات متداول ویژگی های کابل مفتول استاندارد
- قیمت کابل مفتولی چقدر است و به چه عواملی بستگی دارد؟
قیمت این کابل ها به موارد زیادی از جمله نرخ ارز، تولید داخل یا خارج، برند، کیفیت، سطح مقطع و … بستگی دارد، به همین خاطر نمی توان یک نرخ ثابت برای آن تعیین کرد. - کدام کابل از استحکام بیشتری برخوردار است؟
کابل های مسی و تک رشته ای دوام بیشتری دارند چرا که هادی بهتری می باشند. - انواع کابل مفتولی کدامند؟
کابل های مفتولی به دو صورت سبک و سنگین تقسیم می شوند که هر کدام ویژگی های خود را دارند.