به طور قطع شما نیز تاکنون نام سیم مفتول را شنیدهاید و یا با آن آشنایی دارید. اگر در صنعت ساخت و ساز ساختمان ها و یا آهن آلات مشغول به کار باشید، با این نوع میلگرد فولادی بسیار نازک و کاربردی آشنایی دارید. سیم مفتول ها کاربردهای بسیار متنوعی داشته و به صورت کلاف تهیه می شوند. بعلاوه سایزها و اندازه های مختلفی از این وسیله کاربردی وجود دارد که بر اساس نیاز می توان آنها را تهیه کرد. مفتول فولادی از تبدیل شمش توسط عملیات نورد گرم به سیم مفتول تبدیل خواهد شد و می توان آن را با استفاده از کربن، آلیاژهای گوناگون و یا فولاد ضد زنگ ساخت. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی موارد مصرف سیم مفتول بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
بررسی موارد مصرف سیم مفتول
موارد مصرف سیم مفتول در صنعت بسیار است به گونه ای که این محصول به عنوان یکی از پرکاربردترین متریال در صنعت ساخت و ساز محسوب خواهد شد. همان گونه که در بخش های قبل اشاره کرده ایم، سیم مفتول ها انعطاف پذیری بسیار بالایی دارند و به همین دلیل است که دامنه کاربرد آن ها بسیار زیاد می باشد. از آنجایی که سیم مفتول ها از جنس های بسیار مختلفی طراحی و ساخته می شوند، بنابراین در بسیاری از کارها می توان از آن ها استفاده کرد.
به عنوان مثال می توان اذعان داشت که در مکان هایی که از این وسیله به عنوان بستن قالب های موقت استفاده می گردد، نیاز به استفاده از سیم مفتول گالوانیزه نخواهد بود. بعلاوه در مکان هایی که قصد تولید مش پرسی است، باید از سیم مفتول های بسیار مستحکم استفاده شود و بهرهگیری از سیم مفتولهایی با ضخامت بسیار پایین منطقی نمیباشد!
بنابراین موارد مصرف سیم مفتول به نوع سیم مفتول وابسته بوده و باید با توجه به کارایی آن ها در نظر گرفته شود. از جمله مهم ترین موارد مصرف سیم مفتول به صورت زیر اشاره شده است:
طراحی و تولید انواع توری که در ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد مانند توری حصاری، توری مرغی، توری گابیون، توری فرنگی و توری پرسی
- تولید سیم خاردارهای مختلف مانند سیم خاردار خطی و حلقوی
- تولید سیم خاردار راسته و تمامی خارهای مورد استفاده در آن
- قالب بندی بخش های مختلف یا بستن قالب بندی بخش های مختلف ساختمان برای بستن محوطه ای که قصد بتن ریزی آن است.
- آرماتور بندی بخشهای مختلف سازه
- بستن رابیتس گالوانیزه
- تولید سیم جوش
- تولید فنر
از جمله محصولات بسیار پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز، سیم مفتول است که با استفاده از شمش فولادی و از طریق فرآیند نورد گرم تولید می گردد. سیم مفتول مانند یک میلگرد بسیار بسیار نازک است که مقطعی گرد داشته و به صورت کلاف پیچیده می شود و به بازار عرضه می گردد. به صورت کلی سیم مفتول از انعطاف پذیری بسیار بالایی برخوردار است و به همین دلیل به هر شکلی که بخواهید در می آید. یکی دیگر از مزیت های بسیار مهم سیم مفتول ها، مقاومت بسیار بالای آن ها می باشد! این وسیله پرکاربرد خاصیت آهن ربایی نداشته و جنس فلز آن ها از نوع سیم های هادی بوده و در برخی از موارد از متریال مس و آلومینیوم نیز ساخته خواهد شد. از جمله نکات بسیار مهمی که در خصوص سیم مفتول ها باید بدانید، به شرح زیر می باشد:
سیم مفتول ها مانند میلگردهای آج دار نیستند (بر روی آنها آج یا شیار وجود ندارد). اما دارای برجستگی های ریز و بسیار مخصوصی هستند.
شیارهای ریز که بر روی سیم مفتول وجود دارد، باعث می شود تا چسبندگی میان فولاد و بتن بهتر صورت بگیرد.
سیم مفتول به صورت کلاف بسته بندی میگردد (به صورت کلی کلافها یک سری سیم های رول شده ای هستند که بدون هیچ شکستگی سیم پیچ می شوند).
سیم مفتول ها به صورت معمول با ضخامت 0/4 تا 4 میلی متر تولید می شود. در تولید سیم مفتول از عملیات نورد گرم و از استاندارد DIN EN ISO 161 20-2 ، ASTM و GOST 30136 بهره گرفته می شود. سیم مفتول قابلیت جوشکاری بسیار بالایی دارد.
آلیاژهای مختلف سیم مفتول
سیم مفتول در گریدها و در آلیاژهای مختلفی طراحی و ساخته می شود. نکته بسیار مهمی که باید بدانید، این است که میلگرد مفتول کربن دار یکی از پرکاربردترین و رایج ترین انواع سیم مفتول در بازار آهن است.
از جمله عناصری که در تولید سیم مفتول ممکن است استفاده شود، می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- مولیبدن (MO)
- آلومینیوم (Al)
- کروم (Cr)
- نیوبیم (Nb)
- کبالت (Co)
- نیکل(Ni)
- تنگستن (W)
- تیتانیوم (Ti)
- زیرکونیوم (Zr)
- وانادیوم
ممکن است این سوال برای شما عزیزان به وجود بیاید که تفاوت سیم مفتول با میلگرد چیست؟! سیم مفتول ها و میلگردها هر دو از فولاد طراحی و ساخته می شوند و ماده اولیه ساخت آن ها شمش فولادی است. با این حال این دو متریال ساختمانی با یکدیگر تفاوت های بسیاری دارند که در زیر به برخی از مهمترین تفاوت های میان میلگرد و سیم مفتول میپردازیم:
- اولین تفاوت میان میلگرد و سیم مفتول در انعطاف پذیری آنها است! انعطاف پذیری مفتول نسبت به میلگردهای ساختمانی بیشتر است و بدون شکستگی قابلیت پیچ و تاب خوردن و یا خم شدن را دارا می باشد.
- ضخامت، وزن و قطر سیم مفتول نسبت به میلگرد بسیار کمتر است. (به خصوص میلگردهای آجدار)
- هزینه نصب کارهای ساختمانی با استفاده از سیم مفتول بسیار کمتر از هزینه اجرای میلگرد است. زیرا انعطاف پذیری سیم مفتول بسیار بیشتر است.
- سیم مفتول نسبت به میلگرد از مقاومت خمشی و برشی کمتری برخوردار می باشد. به همین دلیل در بخش هایی از سازه که نیروی برش یا خمش بسیار است، نمیتوان از سیم مفتول استفاده کرد. میلگرد نسبت به سیم مفتول از مقاومت بیشتری برخوردار بوده و به همین دلیل است که در بخش های مختلف سازه (بخشهای سازه ای) از آن استفاده می شود.
- احتمال پارگی در شبکه مش بندی که توسط مفتول درست شده بیشتر از میلگرد است. بنابراین مس بندی با میلگرد انجام می شود نه با سیم مفتول
- سیم مفتول بیشتر برای بستن و سرهم کردن میلگردها در کنار یک دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
سخن پایانی
سیم مفتول یکی از متریال مهم در صنعت ساختمان سازی و ساخت سازه های مختلف است که کاربردهای بسیار متنوعی دارد. شما عزیزان می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سیم مفتول به وب سایت متحد پرچ مراجعه کنید.
سوالات متداول موارد مصرف سیم مفتول
- انواع سیم مفتول کدام است؟
مفتول سیاه، مفتول گالوانیزه، سیم مفتول پی وی سی، سیم مفتول استینلس استیل - کاربردهای دیگر سیم مفتول چیست؟
از سیم مفتول در سیم کشی داخلی تابلو برقها و توزیع کننده ها نیز استفاده خواهد شد. بعلاوه می توان این سیم را در داخل لوله ها و یا زیر گچ نیز استفاده کرد. - چرا از pvc در سیم مفتول استفاده می شود؟
از PVC به عنوان عایق در سیم مفتول استفاده می شود.
من با سیم مفتول کارای هنری میکنم:))))
بسیار عالی
لطف میکنید برای کارهای هنری چه جنس مفتولی تهیه کنم، من مفتول ۲ یا ۳ میل می خوام
سلام دوست عزیز
سیم مفتول مسوار به خاطر ظاهر کشسان و خمیده یک دست برای کارهای زیور آلاتی، هنری و دکوری مناسب ترهستند.
ممنون از شما