شاید بخواهید بدانید منظور از گالوانیزه کردن چیست؟ و روش های آن کدامند؟ همه فلزات در مجاورت با هوا و رطوبت دچار خوردگی شده و به اصطلاح زنگ می زنند. روش های مختلفی برای جلوگیری از خوردگی فلزات وجود دارد که یکی از اقتصادی ترین روش ها همین شیوه می باشد. روش گالوانیزه کردن شرایطی فراهم می کند تا احتمال زنگ زدن فلزات به شدت کاهش یافته و در نتیجه طول عمر آن ها افزایش می یابد. برای این که با این عمل و روش های انجام آن بیش تر آشنا شوید کافیست که تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
منظور از گالوانیزه کردن
برای این که بدانید منظور از گالوانیزه کردن چیست؟ و روش های آن کدامند؟ باید بگوییم برای انجام این عملیات باید از فلز روی استفاده شود. این فلز را به طور کامل بر روی سطح مورد نظر ریخته و از این طریق از خوردگی و زنگ زدگی آن جلوگیری می کنند. فلز روی دارای خاصیت کاتدی بوده و همین امر سبب می شود تا گزینه مناسبی برای انجام این کار به حساب آید.
در حالت کلی این فلز یک سطح هم پتانسیل و مثبت بر روی سطح فولاد ایجاد کرده و از پیشرفت خوردگی جلوگیری می کند. هر چه ضخامت فولاد مورد نظر شما بیش تر باشد، برای انجام این کار به مقدار بیش تری روی برای پوشش دهی احتیاج داریم و باید لایه پوششی ضخیم تری بر روی فولاد ایجاد کنیم. برای انجام این کار از روش های مختلفی استفاده می کنند و در هر روش به تجهیزات و شرایط خاصی احتیاج است.
معرفی انواع روش های گالوانیزه کردن
بسیاری از افراد با این سوال در ذهن خود مواجه هستند که منظور از گالوانیزه کردن چیست؟ و روش های آن کدامند؟ برای پاسخگویی به این سوال باید بگوییم که گالوانیزه کرده را به روش های گوناگونی انجام می دهند. در حالت کلی این روش را به سه دسته اصلی تقسیم بندی می کنند که عبارتند از:
گالوانیزه سرد
در این روش ابتدا سطح فلز مورد نظر را کاملا صاف و تمیز می کنند. سپس آن را درون حمام روی غوطه ور می کنند. این امر سبب می شود تا پوششی براق و نسبتا ضخیم بر روی فلز ایجاد شود. این روش بسیار اقتصادی و مقرون به صرفه می باشد اما در زمان های خم کردن فلز احتمال پوسته پوسته شدن این پوشش نیز وجود دارد.

پیش گالوانیزه
یکی دیگر از روش هایی که برای انجام این فرآیند مورد استفاده قرار می گیرد، پیش گالوانیزه می باشد. این روش نیز بسیار شبیه به روش گالوانیزه گرم می باشد. در این روش که در کارخانه ها انجام می گیرد، ابتدا ورق های فلزی را کاملا تمیز می کنند. سپس آن ها را از درون استخر روی عبور داده و سپس آن ها را سرد می کنند. معمولا این روش بیش تر بر روی فلزاتی انجام می گیرد که از قبل شکل خاصی به آن ها داده شده است و سپس فرآیند گالوانیزه بر روی آن ها انجام می شود.
گالوانیزه سرد
در این روش نیازی به حمام روی نمی باشد و از روش مدرن تری برای انجام این فرآیند استفاده می شود. در این روش از جریان الکتریکی استفاده کرده و یون های روی را بر روی فلز پایه می نشانند. برای این کار به محلول الکترولیت نیاز دارد که جریان برق در آن برقرار باشد. سپس فلز روی را درون محلول ریخته و در نهایت فلز پایه را به درون محلول فرو می برند. از این طریق فلز روی بر روی سطح فلز پایه قرار گرفته و آن را پوشش می دهند.
مزیت های گالوانیزه کردن فلزات
حال بهتر است که با مزیت های استفاده از این روش بیش تر آشنا شویم. مهم ترین نمونه از مزایای استفاده از این روش برای افزایش طول عمر فلزات و جلوگیری از خوردگی عبارتند از:
- اقتصادی بودن این روش نسبت به سایر روش ها
- ماندگاری بالا تر و نیاز به نگهداری کم تر نسبت به دیگر روش ها
- طول عمر نزدیک به ۵۰ سال برای مناطق روستایی و ۲۰ تا ۲۵ سال برای محیط های شهری و ساحلی
- روشی کاملا استاندارد و قابل اطمینان
- مقاومت بالای این پوشش در برابر فشار های مکانیکی در زمان نصب و حمل و نقل
- محافظت خودکار از مناطق آسیب دیده و رفع خوردگی بدون نیاز به تعمیر مجدد
- شست و شو و تمیز کردن ساده این پوشش
روش های دیگری نیز برای جلوگیری از خوردگی فلزات وجود دارد اما هیچ کدام از آن ها دوام و مقاومت پوشش روی را ندارند. همچنین این روش نسبت به دیگر پوشش ها به هزینه های کم تری احتیاج دارد و می تواند فلزات را بسیار مستحکم کند.

کاربرد های ورق های گالوانیزه
حال با موارد مصرف این روش در صنایع مختلف نیز آشنا شویم. در تولید بدنه خودرو ها و ساخت بسیاری از دوچرخه ها از این نوع ورق ها استفاده می کنند. از طرفی همه پیچ و مهره ها و لوله های فلزی را با استفاده از این نوع فلزات تولید می کنند. ورق های گالوانیزه بسیار مقاوم و در عین حال ارزان قیمت می باشند.
از طرفی این نوع ورق ها دوست دار محیط زیست بوده و هیچ گونه گاز گلخانه ای از خود ساطع نمی کنند. از این رو در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. مهم ترین صنایعی که از ورق های گالوانیزه در حجم بالایی استفاده می کنند عبارتند از:
- صنایع بادی و خورشیدی
- صنعت کشاورزی
- صنعت خودرو سازی
- صنعت ساختمان
- صنعت ارتباطات و ساخت دکل ها
سخن پایانی
بسیاری از افراد می خواهند بدانند منظور از گالوانیزه کردن چیست؟ انواع آن کدام است؟ این فرآیند در حقیقت روشی مناسب و بسیار مقرون بصرفه می باشد که با استفاده از فلز روی به پوشش دهی فلزات می پردازد. این کار از خوردگی فلزات جلوگیری کرده و سبب افزایش طول عمر آن ها می شود. برای انجام این کار از روش های مختلفی مانند گالوانیزه سرد، گالوانیزه گرم و پیش گالوانیزه استفاده می کنند.
سوالات متداول منظور از گالوانیزه کردن چیست؟ و انواع آن
- فرآیند آماده سازی فلز پایه قبل از گالوانیزه کردن شامل چه مواردی می شود؟
برای این کار باید سطح مورد نظر را از هر گونه چربی و آلودگی تمیز کرده و سپس با اسید های مخصوصی شستشو داده و در آخر آن ها را خشک می کنند. - برای انجام فرآيند گالوانیزه کردن، فلز پایه حدودا چه مدت باید در حمام روی باقی بماند؟
برای این کار باید فلز را حدود ۲ تا ۱۵ دقیقه درون استخر روی غوطه ور کنید. این مدت زمان به فاکتور های مختلفی نظیر جنس فلز پایه، ابعاد و ضخامت آن بستگی دارد. - در فرآیند گالوانیزه کردن پس از آن که فلز را از استخر روی خارج کردند چه اقدامی انجام می دهند؟
در این مرحله فلز را در یک وان پسیو غوطه ور می کنند تا کاملا خنک شود. این عمل سبب استحکام بیش تر و همچنین براق تر شدن و روشن تر شدن سطح فلز می شود.