میخ پرچ یک نوع بست مکانیکی است که جهت اتصال یا مونتاژ قطعات به صورت دائمی به وسیله شیوههای نصب مخصوصی استفاده می شود. که این پرچها دارای انواع متعدد و مختلفی نیز میباشند و یکی از این پرچ ها مدل لوله ای آن است.
ما همواره در این مقاله برای شما همراهان گرامی به بررسی و معرفی پرچ لوله ای و کاربرد آن و همچنین مفهوم پرچ نیز خواهیم پرداخت. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
پرچ لوله ای چیست؟
پرچهای لوله ای که به عنوان پرچهای نیمه لوله ای هم شناخته می شوند، ساختاری همانند میخ های جامد را در خود دارند و تنها تفاوت آن دو در این است که پرچ های لوله ای از یک سوراخ جزئی در نوک خود برخوردار هستند.
دلیل طراحی این سوراخ کاهش مقدار نیروی مورد احتیاج به وسیله غلتاندن بخش لوله ای به سمت خارج است.
پرچ های لوله ای از یک جهت دارای کلاهک و از جهت دیگر میله ای لوله ای شکل هستند. کلاهک این نوع پرچ ها در انواع متعددی مانند: کلاهک سرگرد، کلاهک سرتخت و کلاهک سر خزینه موجود می باشند.
جنس پرچ های لوله ای اغلب از فولاد، آلومینیوم، برنج، مس و فولاد ضدزنگ میباشد. آبکاری و نوع پوشش پرچ ها در انتها براساس احتیاج مصرف کننده و زمینه کاری مورد نیاز استفاده دارد.
پرچ لوله ای اتصال دهندهای مناسب و در عین حال مقرون به صرفه برای اتصال قطعات کار به یکدیگر می باشند. قسمت لوله ای پرچ ممکن است به شکل تنگ و یا آزاد (جهت مونتاژ لولا)، براساس کارآیی نیز، استفاده گردند.
در این نوع پرچ ها، احتیاجی به سوراخ کاری و تشکیل سوراخ پیش از پرچ کاری نیست. برای قطعات سبک فلزی و یا چرم، مواد مصنوعی، مقوا و… از پرچی به نام پرچ لوله ای استفاده می کنند.
پرچ های لوله ای کاغلبه از جنس های برنج، مس، آلومینیوم و یا فولاد نرم نیز تولید می شوند. همچنین در نظر داشته باشید که این نوع قطعه جهت امور آب بندی مطلوب نیست.
طول لوله پرچ حتما بایستی به اندازه ای باشد تا بتواند از داخل قطعه کار عبور کند و به اندازه کافی از قطعه کار بیرون بماند تا بتوانید پروسه پرچ کاری را به صورت صحیح انجام دهید.
اندازه مقدار سفتی اتصال پرچ شده به وسیله نیروی وارد شده بر انتهای پرچ فشرده شده به دست می آید و به سادگی می تواند تنظیم شود.
مزایای استفاده از پرچ لوله ای
چندین مورد از مزیت های به کار گیری از پرچ های لوله ای را می توانید در قسمت زیر مشاهده کنید:
- در حین فرآیند ساخت این پرچ، تقریبا هیچ ضایعاتی تولید نمیشود.
- به سادگی برای امور اتوماسیون قابل تطبیق است.
- جایگزینی ارزان قیمت و مقرون به صرفه جهت اتصال دهنده های رزوه دار است.
- پرچ های لوله ای با طول زیاد می توانند به سادگی بدون خم شدن و یا خم کردن لوله پرچ مورد استفاده قرار بگیرند.
- اتصال دهنده ای دائمی با قدرت اتصال قوی هستند.
- این قطعات از مقاومت بالایی در برابر خوردگی برخوردار هستند.
- این پرچ ها به صورت خاص جهت بستن مواد نرم نیز مهندسی شدهاند.
معرفی انواع پرچ لوله ای
انواع پرچ های لوله ای موجود در بازار نیز به صورت زیر می باشند:
- پرچ لوله ای سر تخت
- پرچ لوله ای سر خزینه
- پرچ لوله ای سر گرد
مفهوم پرچ و پرچ کاری
پرچکردن به اصلاح به معنی پهنکردن سر میخ کوبیده شده است، به صورتی که نتوان آن را از جای خود به بیرون کشید. میخپرچ ابزاری است که جهت اتصال دو یا چند قطعه به یکدیگر از آن به کار گرفته میشود.
دستگاه پرچکن به کمک میخ پرچ فرآیند پرچکاری را انجام میدهد. پرچ کاری به عملیاتی گفته میشود که در آن دو یا چند قطعه به کمک یک قطعه میانی به نام پرچ به یکدیگر متصل میگردند.
به جهت انجام فرآیند پرچ کاری الزامی است که در ابتدا هر دو قطعه ای که احتیاج است به یکدیگر وصل شوند، سوراخ شده و سپس پرچ از حفره تشکیل شده عبور داده شود، و سپس با فشردن سر قفل پرچ به وسیله دستگاه پرچ کن اتصال میان دو قطعه صورت بگیرد.
پرچ کاری بر عکس اتصال به روش پیچ و مهره نیز تحت عنوان یک اتصال دایمی به حساب میآید و بایستی از اتصال پرچ هنگامی استفاده کنید که دیگر احتیاجی به جداسازی قطعات از یکدیگر نیز نداشته باشید.
نکات مهم در انتخاب انواع میخ پرچ
میخ پرچ ابزاری جهت اتصال دو قطعه به یکدیگر است که در فرآیند پرچ کاری صورت میگیرد. در حقیقت انجام پروسه پرچ کاری به وسیله میخ پرچ انجام میشود که به کمک دستگاه پرچ به صورت کامل یک اتصال دایمی شکل می گیرد.
کارگاه ها و مجموعه های پرچ کار با تجربه به این موضوع مهم همواره دقت دارند که میخ پرچ بایستی به صورتی انتخاب شود که نیروی کششی متناسبی در سطح قطعه مد نظر درست نماید. به همین جهت در انتخاب انواع میخ پرچ به قطر و جنس آن اهمیت زیادی میدهند.
یک پرچ کار باتجربه جنس میخ پرچ را متناسب با قطعاتی که احتیاج است اتصال روی آن صورت بگیرد، تهیه میکند تا هماهنگی مورد نیاز میان آن ها به درستی صورت گیرد. به عنوان مثال اگر دو قطعه سوراخ شده از جنس ورق مسی باشند، میخ پرچ از جنس مسی تهیه میشود.
مورد مهم دیگر هم خوانی فلزات نرم و میخ پرچ است. اگر میخ پرچ از جنس آلومینیومی باشد و دو قطعه اتصالی یکی از جنس فلز شکننده و دیگری فلز سخت باشد، توصیه میشود که آن قطعه شکننده و حساس روی کار در نظر گرفته شود.
از موارد قابل توجه دیگر در تهیه انواع میخ پرچ در پرچ کاری، به کارگیری از واشر یا قطعه فلزی مستحکم در انتهای کار یا در پشت کار است. این کار موجب میشود تا اتصال تحت هیچ شرایطی شکننده و ضعیف نباشد.
همچنین انتخاب طول مناسب پرچ نیز اهمیت بسیاری برخوردار است. چراکه هر چقدر طول میخ پرچ بیشتر باشد، مراحل پرچ کاری هم افزایش پیدا خواهد کرد و همچنین ممکن است اتصال به صورت مناسب نیز انجام نگردد.
سخن پایانی
ما همواره در این مقاله به بررسی و معرفی پرچ لوله ای برای شما همراهان و خریداران محترم پرداختیم و همچنین شما با خواندن این مقاله با کارآیی این مدل پرچ به خوبی آشنا شده و در کارهای خود به صورت مناسبی از پرچ لوله ای نیز استفاده میکنید.
سوالات متدوال مقاله معرفی پرچ لوله ای
- جنس پرچ لوله ای چیست؟
جنس پرچ های لوله ای اغلب از فولاد، آلومینیوم، برنج، مس و فولاد ضدزنگ است. - کاربرد پرچ لوله ای چیست؟
جهت اتصالات قطعات سبک فلزی و یا چرم، مواد مصنوعی، مقوا و… از پرچی به نام پرچ لوله ای استفاده می کنند. - پرچ کاری چیست؟
پرچ کاری به عملیاتی گفته میشود که در آن دو یا چند قطعه به کمک یک قطعه میانی به نام پرچ به یکدیگر متصل میگردند.