پرچ یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین ابزار در کارگاه های صنعتی و نیمه صنعتی است که البته در کارگاه های تعمیراتی نیز وجود دارد. شناختن اجزای دستگاه پرچ دستی زیاد هم سخت نیست فقط نیاز به کمی دقت و حوصله دارد. پرچ ها به دو دسته پرچ دستی و پرچ بادی نیز تقسیم می شوند.
معرفی اجزای دستگاه پرچ دستی
اجزا دستگاه پرچ دستی مانند دیگر ابزار های دستی از اجزای کاملا ساده و سبک ساخته شده است، انواع زیادی از این ابزار در بازار وجود دارند که همه آن ها دارای یک پستانک تعویض پذیر می باشند که نسبت به قطر سوراخ ها را تعیین می کند. اگر پستانک بزرگ تر از حد معمول باشد میخ های پرچ شده از کار بیرون می زند و باعث ناموفق بودن کار می شود.
این دستگاه دارای نیم کیلو وزن است که حمل آن را بسیار راحت تر می کند، برای حفظ و سلامت بودن دستگاه از فلزی که در انتهای آن قرار دارد استفاده می کنیم و انبر را قفل می کنیم. در کل این دستگاه یک وسیله مورد نیاز برای هر خانه است.
دستگاه پرچ چیست؟
این دستگاه برای وصل کردن دو صفحه فلزی و یا غیر فلز نیز استفاده می شود؛ اما به دلیل آنکه این دستگاه قدرت زیادی دارد بیشتر برای وصل کردن دو صفحه فلز از آن استفاده می کنند. به وصل کردن دو صفحه به هم به عبارتی پرچ کردن می گویند. زمانی از این وسیله استفاده می شود که نیازی به جدا کردن نباشد. البته این موارد را فقط با پرچ بادی می توان انجام داد.
پرچ دستی نیز طرفداران زیادی دارد که از آن در کارهای خود بسیار استفاده می کنند. اجزای دستگاه پرچ دستی به دلیل بکار رفتن آلیاژ در آن ها بدنه بسیار مقاومی دارند اما برخلاف ضاهرشان بسیار سبک است و حمل آن بسیار آسان می باشد. البته قیمت آن نیز نسبت به پرچ های بادی و برقی بسیار پایین تر است. این ویژگی آن سبب محبوبیت بیشتر این وسیله شده است.
پرچ های دستی به دودسته تقسیم می شوند که شامل: پرچ کن های ساده و پرچ کن های دو دسته ای می شود. دستگاه های پرچ کن ساده یا انبری که مانند دو انبر به یکدیگر متصل می شوند. از این دستگاه در منازل و تعمیرگاه ها و کارگاه صنعتی نیز استفاده می شود. شما با استفاده از نازل های پرچ دستی می توانید ضخامت آن را انتخاب کنید، این نازل ها با ضخامت های 2.4 و 4.8 در بازار موجود است.
دستگاه های پرچ دو دسته ای بسیار قوی هستند و استفاده از آن ها بسیار توصیه می شود. به دلیل داشتن قدرت بسیار زیاد از آن ها برای وصل کردن صفحات فولادی، استیلی، آلمینیومی و مسی استفاده می شود. حال ممکن است این سوال که چه فرقی با پرچ ساده دارد برای شما به وجود می آید؟ دستگاه های دو دسته معمولا دسته های آن های طول زیادی دارند و این ویژگی باعث شده تا قدرت آن ها نیز زیادتر شود.
کاربرد های دستگاه های پرچ کن
دستگاه های پرچ کن دارای انواع مختلف هستند که هر کدام برای یک موضوع از آن استفاده می کنند که شامل موارد زیر می شود:
- کارگاه های صنعتی معمولا از نوع بادی آن استفاده می کنند.
- منازل از نوع پرچ کن های دستی آن نیز استفاده می کنند.
- دانشگاه های برای پیچ و مهره کردن صندلی ها از آن استفاده می کنند.
- سالن های ورزشی و باشگاه نیز شاهد استفاده از این دستگاه ها هستیم.
- صنعت خودرو سازی نیز بسیار از این دستگاه استفاده می کنند مثلا: اتصال رادیاتور ، باربندو گل گیرها و…
- در فضا پیما ها برای ساختن انواع فضا پیما ها از این نوع دستگاه ها هم به صورت دستی و هم بصورت برقی استفاده می کنند.
- مکان هایی که احتمال وصل کردن دو صفحه با جوش امکان پذیر نباشد از دستگاه های پرچ کن استفاده می شود.
- در برخی از صنایع پلاستیکی
نکات مهم در مورد کار با پرچ کن
بهتر است که بعد از شناخت اجزای دستگاه پرچ دستی با چند نکته در هنگام کار با آن هم آشنا بشوید. نحوه کار کردن با پرچ کن به این صورت است که برای شروع باید ابتدا محل مورد نظر را سوراخ کنید و بعد میخ پرچ را در سورخ قرا بدهید و حال می توانید با فشار دادن ماشه میخ را در محل مناسب خود پرچ کنید.
- استفاده از واشر در پرچ کاری: برای آنکه میخ در محل خود محکم قرار بگیرد بهتر است قبل از انجام پرچ کاری از یک واشر و یا یک صفحه فلزی استفاده کنید.
- طول درست میخ پرچ: میخ های پرچ دارای انواع مخلفی هستند که شما می توانید با انتخاب درست آن تاثیری که دارد را ببینید. قطر میخ نیز بسیار مهم است. به عبارتی طول میخ باید برابر با مجموع ضخامت قطعه و قطر میخ پچ باشد.
- پستانک پرچ کن: پستانک باید با قطر میخ یکسان باشد، البته پستانک را باید طوری انتخاب کنید که کمی بیشتر از قطر میخ باشد. نکته اینجاست که فقط کمی نه خیلی زیاد که باعث خرابی بشود.
- انتخاب گیره مناسب: برای محکم نگه داشتن صفحات می توانید از گجیره های مناسب و مخصوص این کار استفاده کنید.
کلام آخر
اجزای دستگاه پرچ دستی بسیار ساده است و این دستگاه را بطور معمول در منازل و کارگاه های کوچک استفاده می کنند، اما این دستگاه به دلیل سبکی در خیلی از موارد نیز به کار می رود. هرگاه نیاز یا قصد خرید این پرچ کن های دستی را داشتید ابتدا به کیفیت و جنس آن دقت کنید و سپس آن را تهیه کند.
سوالات رایج
- اجزای دستگاه پرچ دستی را نام ببرید؟
اجزای این دستگاه شامل: دو بازو با طول های یکسان، پستانک جهت قفل کردن و یا باز و بسته شدن پرچ کن، پیچ و مهره. - جنس پرچ کن های دستی از چیست؟
جنس پرچ کن های دستی معمولا از آلیاژ است که البته بسیار سبک و قابل حمل نیز است. - پرچ کن های دستی چند دسته هستند نام ببرید؟
پرچ کن های دستی به دو دسته: پرچ کن های ساده یا انبر هستند و دسته دوم پرچ کن های دسته ای ست که هر کدام بنا به نیاز تهیه و استفاده می شود.